Presentation

 

Kära lyssnare, lite om en vindlande väg!


   Vid farfars taffel skrev jag min första sång, var nog 9 år.”Det var en gång en katt” hette den.

Farfar namn var Gunnar Bohman och han var född i Göteborg. Han var den förste livemusiker jag fick uppleva, Fredmans epistlar framfördes till luta med livfull mimik och kraftig stämma.

Han var Evert Taubes lutlärare och mentor  i dennes tidiga  karriär. Vid sexton ärvde jag en gitarr efter farfar och började själv spela. Sjöng bossanova och gospel på morgonsamlingar i Södra Latin. Skivinspelning med Roland von Malmborg, Tumbalalaika låg på Svensktoppen en hel vecka!


I proggmusikens barndom var jag del av ett brokigt sammanhang, där behovet och glädjen i att uttrycka sig var det väsentliga. Gjorde egna sånger och startade bandet Stenblomma 1973 och uppträdde på musikfester, i fängelser, på bibliotek, på gator och torg. Spelade in LP-n  Alla träd har samma rot med Stenblomma och Träd Gräs och Stenar. Låtskrivare och sångare som inspirerade mig var t.ex. Olle Adolphson, Melaine Safka,Bob Dylan,The Incredible Stringband, Joni Mitchell, Jan Hammarlund, Turid och Mikael Wiehe.


Kom till Mikaelgården i Järna 1975, en antroposofisk internatskola för barn med psykiska funktionsnedsättningar. Mötte kompositören och pianisten Jan Nilsson, musiklärare med värmländska rötter. Började spela lyra, ett terapeutiskt instrument, och lärde mig lite noter.

Gifte mig 1978 med Stefan Blomqvist, fick barn och upptäckte att små barn och gitarrspel inte funkade ihop, ja en gång for gitarren ut genom fönstret i ett obevakat ögonblick. Det fick bli sånger a capella vid sängkanten eller vid julgranen istället. Vi fick fem barn: Elias, Erika, Tore, Jonas och Ivan.


1982 flyttade familjen till Staffansgården i Delsbo, en bygemenskap för ungdomar och unga vuxna som hade särskilda behov. Spelade och sjöng för och med människor i alla åldrar på födelsedagar och högtidsstunder. Gjorde musik och berättade till sagospel med marionetter.Efter nio år var vi tillbaka i Järna.  Vi startade ett boende för ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser på Skäve gård. Jag utbildade mig sen till talgestaltare med diktrecitation och talkonst i centrum, det fördjupade förmågan att skriva, sjunga och tolka text. Undervisade mer och mer genom uppdrag och blev lärare på heltid 1997. Genom mötet med Inger Lise Oelrich och Storytelling fick mitt låtskrivande en nytändning 2005.


Spelade in CD-n En eldfågels bo är hjärtat i egen regi 2007.

Sångsamlingen "Vi möts under SÅNGTRÄDET" kom ut 2013 på förlag Storytelling for life.

Albumet Vi är de levande släpptes 2/2 2018 på YTF records.