Presentation

 

Den röda tråden i Hélènes BIOGRAFI: Musik och ordkonst!

 

Vid farfars taffel skrev jag min första sång, var nog 9 år.”Det var en gång en katt” hette den.

Farfar namn var Gunnar Bohman och han var född i Göteborg. Han var den förste livemusiker jag fick uppleva, Fredmans epistlar framfördes till luta med livfull mimik och kraftig stämma.

Han var Evert Taubes lutlärare och mentor i dennes tidiga karriär.Sju år senare ärvde jag en gitarr efter farfar och började själv spela.Sjöng bossanova och gospel på morgonsamlingar i Södra Latin med Anders Berglund som pianist. Skivinspelning med Roland von Malmborg, Tumbalalaika låg på Svensktoppen en hel vecka!

 

I proggmusikens barndom var jag del av ett brokigt sammanhang, där behovet och glädjen i att uttrycka sig var det väsentliga, inte resultatet. Jag gjorde egna sånger och startade bandet STENBLOMMA 1973 och uppträdde på musikfester, i fängelser, på bibliotek, på gator och torg. Spelade in LP-n ”ALLA TRÄD HAR SAMMA ROT,” med bandet Träd Gräs och Stenar.

Låtskrivare och sångare som inspirerade mig mar t.ex. Olle Adolphson, Melaine Safka,

Bob Dylan,The Incredible Stringband, Jan Hammarlund, Turid och Mikael Wiehe.

 

Kom till Mikaelgården i Järna 1975, en antroposofisk läkepedagogisk verksamhet för barn med psykiska funktionsnedsättningar. Där mötte jag kompositören och pianisten Jan Nilsson, en inspirerande musiklärare med värmländska rötter. Började spela lyra, ett terapeutiskt instrument, och lärde mig lite noter.

 

Gifte mig 1978 med Stefan Blomqvist och fick familj med fem barn, upptäckte att små barn och gitarrspel inte funkade ihop, ja en gång for gitarren ut genom fönstret i ett obevakat ögonblick. Det fick bli sånger a capella vid sängkanten eller vid julgranen istället.

 

1982 flyttade familjen till Staffansgården i Delsbo, en bygemenskap för ungdomar och unga vuxna som hade särskilda behov. Spelade och sjöng för och med människor i alla åldrar på födelsedagar och högtidsstunder. Gjorde musik och berättade till sagospel med marionetter.

 

Efter nio år var vi tillbaka i Järna hösten 1991, flyttade till Skäve gård och startade ett boende för ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser inom ramen för Norrbyvälle. Gjorde därefter en utbildning till talgestaltare.

 

Utvecklade undervisning i sång/ talkonst successivt genom uppdrag och blev lärare på heltid 1997. Drev Ord & Musikmagasinet under fem år, en akustisk lokalscen för sång, dikt, musik och muntligt berättande i Skäves sädesmagasin.

Deltog i ett internationellt berättarsymposium i Järna 2005, låtskrivandet fick en ny knuff. Spelade in CD-n EN ELDFÅGELS BO ÄR HJÄRTAT 2007. "Vi möts under SÅNGTRÄDET" - min sångsamling- kommer ut 2013. Startade berättarkurs i Vita Huset, Kulturcentrum Järna 2014. Numera är jag verksam i Järna/Stockholm inom antroposofisk utbildning, med enstaka scenframträdanden./ HBB maj 2017